На місці концентраційного табору «Шталаг-328» у Львові вшанували памʼять загиблих у Другій світовій війні

13:50 8 травня 2024 р.

Фото до новини

Екуменічну панахиду провели біля Пам'ятного хреста на місці колишнього концентраційного табору «Шталаг-328».

Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com

Сьогодні, 8 травня, Львівщина спільно зі всією країною вперше вшановує День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.

З цієї нагоди представники влади військових та силових структур, громадськість поклали квіти та запалили лампадки біля Пам'ятного хреста на місці колишнього концентраційного табору «Шталаг-328». Пам’ятний хрест символічно оздобили у червоні маки та колючий дріт.

 Участь у заході взяв начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

«8 травня – нагадування, що Друга світова – результат домовленостей двох тоталітарних режимів: нацистського у Німеччині й комуністичного – в СРСР. А ще – це нагадування про надто тривалу мовчазну відмову найпотужніших держав світу чинити спротив агресорам. Наслідок – геноцид українського, єврейського, кримськотатарського народів. Мільйони невинних жертв. 

Пам’ятати – означає цінувати справедливий мир і дотримуватися його всією міжнародною спільнотою. Пам’ятати, якою ціною ми засвоїли цей урок, і не допустити нових багатомільйонних жертв. 

Ми, українці, відмовляємося бути жертвами. Ми б’ємося – за себе, за своє майбутнє, за майбутнє наших дітей та внуків у вільній, великій і Незалежній державі. За всіх, хто не зміг відстояти себе у часи Другої світової. І нам дуже хочеться, щоб великі та сильні держави не давали мовчазної згоди на геноцид нашого народу у XXІ столітті. Бо інакше ІІІ світова – неминуча», – зазначив очільник області.

Священнослужителі провели екуменічну панахиду, присутні спільно виконали Гімн України і духовний гімн України «Боже великий єдиний».

Концтабір для військовополонених «Шталаг-328» діяв на території Цитаделі в роки Другої світової війни. Упродовж 1941-44 років нацисти утримували тут понад 284 тис. військовополонених. Понад 142 тис. вбили або замордували.

Нагадаємо, торік за ініціативи Президента України Верховна Рада встановила 8 травня як єдину дату, коли наша країна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує памʼять загиблих у Другій світовій війні. Україна приєдналась до європейської традиції святкування перемоги над нацизмом і цьогоріч це свято вперше відзначаємо саме в той день, коли Німеччина офіційно капітулювала.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів