Москва платить деяким євродепутатам за просування російської пропаганди

17:04 25 квітня 2024 р.

Фото до новини

Запровадити санкції Європейського Союзу щодо кума Владіміра Путіна Віктора Медведчука, видання Voice of Europe і його співробітника Артема Марчевського закликав Європейський парламент.

Про це повідомляє DW, пише DailyLviv.com

У резолюції, ухваленій у четвер, 25 квітня, у Страсбурзі, депутати просять Брюссель і країни-члени ЄС вжити щодо цих осіб обмежувальних заходів, аналогічних до тих, які раніше запровадила Чехія. Резолюцію Європарламенту про російське втручання в його роботу, майбутні вибори в ЄС і про наслідки цього втручання для Європейського Союзу ухвалили 429 голосами "за", 27 - "проти", тоді як 48 утрималися.

Європарламентарі висловили жаль у зв'язку з тим, що Voice of Europe з 11 квітня мовить з Казахстану, і закликали країни Євросоюзу унеможливити доступ до цього видання на території ЄС.

Крім цього, Європарламент наполягає на внесенні до підготовлюваного 14-го пакету санкцій Євросоюзу низки підтримуваних Кремлем ЗМІ, медіаорганізацій та осіб, відповідальних за пропагандистські та дезінформаційні кампанії на території ЄС.

Після розкриття проросійської мережі, яка намагалася проводити операції впливу в ЄС через сайт Voice of Europe, МЗС Чехії 27 березня оголосило про введення санкцій проти союзника Путіна, українського олігарха Віктора Медведчука. На думку чеської влади, за допомогою цього сайту Медведчук разом з посередником Артемом Марчевським керував російською операцією, спрямованою на підрив європейської підтримки України та вплив на вибори до Європарламенту 2024 року, "представляючи ЄС як ворожу структуру й описуючи Україну як непоправно корумповану країну", наголошується в резолюції Європарламенту.

Незабаром після викриття сайт було відключено владою, але 11 квітня він знову запрацював з Казахстану. Як з'ясувала низка ЗМІ, з серпня 2023 року 16  ультраправих євродепутатів  із Німеччини, Франції, Нідерландів, Італії, Словаччини, Естонії, Іспанії, Хорватії, Данії та Бельгії брали участь у дебатах та інтерв'ю, організованих Voice of Europe. "Переважна більшість цих політиків схильні нормалізувати прояви ненависті та нетерпимості за расовою і національною ознакою та сексуальною орієнтацією, а також проєктувати бачення Росії як справжнього хранителя традиційних сімейних цінностей, - наголошується в резолюції Європарламенту. - Публічні висловлювання цих політиків ведуть до небезпечного розколу в суспільстві загалом і становлять загрозу для демократії".

28 березня прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кро заявив, що на підставі розслідувань, проведених бельгійськими спецслужбами у співпраці з чеськими колегами, стало очевидно, що Москва платила деяким євродепутатам за  просування російської пропаганди. 12 квітня Бельгія почала кримінальне розслідування у цій справі.

Водночас спецслужби Польщі оголосили проведення обшуків у рамках спільного з іншими європейськими службами безпеки розслідування ймовірного російського шпигунства, пов'язаного з Voice of Europe. Під час обшуків було вилучено великі грошові суми, а польському громадянину, підозрюваному в російському шпигунстві, було висунуто обвинувачення. За даними польських спецслужб, він був інфільтрований у парламентські кола Польщі та ЄС, виконуючи завдання російської розвідки.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів